A legellenállóbb eszközök

A legellenállóbb eszközök

ipari kerekek
ipari kerekek

A gyártásban, az élelmiszeriparban, de még a raktározásban is az egyik alapelvárás, hogy a lehető legellenállóbb eszközöket használjuk a mindennapi munkafolyamatok során. Ennek az alapvető elvárásnak több aspektusa is van, így most ezeket vesszük sorra és hogy miként is igyekeznek megfelelni ezeknek a munkaeszközeink.

Ellenálló ipari eszközök

Legyen szó tehát bármilyen területről az ellenállóság alapkritérium szinte mindennel szemben, hiszen ami ennek jegyében készül, arról elmondhatjuk, hogy:

 • hosszú élettartamú,

 • biztonságos a használata

 • magas ár-értékarányú,

 • és költséghatékony az üzemeltetése.

Miért válasszunk ellenálló eszközöket?

Az ellenállóság egy vállalkozás szemszögéből nézve több szempontból is előnyös. Többek között hosszútávon bízhatunk benne, hogy így:

 • a karbantartási költségek csökkenthetők

 • a jövőbeni beruházások összege csökkenthető,

 • növelhetjük a munkabiztonságot.

Tehát alapvetően pénzügyi vonatkozásban tapasztalható előrelépés, ha kifejezetten ellenálló gépeket és eszközöket szerzünk be, de munkavédelmi szempontból is megtapasztalhatjuk ezek pozitív hozadékát.

Mitől lesz ellenálló egy eszköz?

Az ellenállóság lehet egy univerzális fogalom is, de lehet egy adott feladatkörhöz igazodóan is ellenálló tulajdonsággal rendelkező valami. Ilyen ellenállósági tulajdonságok például a:

 • korrózióállás,

 • teherbírás,

 • hőállóság,

 • savállóság.

Hőálló eszközök használata

Tökéletes példa a hőállóságra a sütőipari területeken használt berendezések, ahol mindenképp hőállónak kell lenniük a használt eszközöknek, sőt még az alkatrészeiknek is. Természetesen ez igaz akkor is, ha javíttatni kell a használt munkaeszközöket, ezt a tényezőt mindenképp szem előtt kell tartani. Egy anyagmozgató eszköz kerékcseréjéről például, biztosan hőálló ipari kerekekre lesz szükségünk.

A hőálló ipari kerekek, ahogy a nevükből is kikövetkeztethető, könnyedén alkalmazkodnak a sütőipari területen uralkodó magas hőmérséklethez. Rendkívül ellenálló, masszív anyagból kerülnek legyártásra, esetükben nem kell attól tartani, hogy megolvadnának, vagy bármilyen más meghibásodást okozna az extrém magas hőmérséklet. A hőálló ipari kerekek hosszú éveken át kiszolgálják az ipari területet. Természetesen a sütőiparon túl, bármilyen más munkaterületen is alkalmazhatók, ahol forróság uralkodik.

Nagy teherbírású eszközök

A nagy teherbírásra szintén tökéletes példák a kifejezetten e célra tervezett ipari görgők, amik akár több száz, vagy akár extrém esetben tonnás súlyok mozgatását is segíthetik. Nem véletlen, hogy gyakran reptereken és a raktározási tevékenységek során is számos ilyen ipari görgőt és kereket használnak a napi munkafolyamatok gördülékenyebbé tételéhez.

Saválló eszközök használata

Az is könnyen megeshet főleg kémiai folyamatokon alapuló munkafázisoknál, hogy például saválló eszközök használatát követeli meg a munkavégzés. Ezek leginkább a biztonságos munkakörülmények biztosítása miatt lehet indokolt.

Összegezve

Az ipar számos területén tehát az ellenállóság alapelvárás, hiszen így biztosítható a biztonságos munkavégzés, valamint a költséghatékonyság is. Mindez akár a legapróbb eszközökkel és kiegészítőkkel is kezdődhet, mint egy ipari görgő, vagy saválló munkavédelmi ruha.